İklimi ve Bitki Örtüsü

İklimi ve Bitki Örtüsü

Çilek ve Bal Diyarı SASON

19.07.2023 69


Torosların doruğa yakın eteklerinden başlayarak güney etekleri ve dağlar arasında kalan vadilere serpilmiş durumdaki yerleşim birimlerinden oluşan ilçede; Torosların kuzeyi şiddetli karsal iklime sahipken, ilçenin güney kısımları karasal iklimi andırır olmasına rağmen bu iklim tipine nazaran kışların, daha ılıman, yazların ise daha serin oluşu karasal iklimden ayrı bir şekil arz eder.

Yüksek kesimlerin dışında kar yağışı fazla görülmez. Yağan karlar da kısa sürede kalkar. Kar yağışları genellikle Ocak-Şubat aylarında görülür. Dorukların dışında Mart ortalarında kar kalmaz.


Yağmurlar Kasım, Aralık, Şubat, Mart, Nisan aylarında çok sık ve etkili yağar. Bölgenin İskenderun Havzasına açık oluşu ve iklimin ılımanlığı sebebiyle sürekli-haftalarca süren yağışlara rastlanmamaktadır.

BİTKİ ÖRTÜSÜ:

Eskiden gür ormanlarla kaplı olduğu söylenen ilçenin ormanlık alanları; halkın yakacak temini amacıyla bilinçsizce yapmış olduğu kesimler sonucu yer yer seyrekleşerek dağınık ağaç görüntüsü vermesine rağmen, çevre ilçelerle karşılaştırıldığında ormanlık alan bakımından daha zengindir. Orman İşleteme Şefliğinin çalışmaları doğrultusunda ormanlık alanlar korunmakta, ağaçlandırma çalışmaları sürdürülmektedir. Ancak halkımızın bu çalışmalara katılımı olmadığı görülmektedir.

 
İlçede meşe başta olmak üzere melengiç (bıtım) ağacı, ceviz, çınar, kavak ve çeşitli meyve ağaçlarından oluşan orman örtüsü bütün ilçe alanının %57 sini kaplar.

Tütün: İlçemizde genel geçim kaynağı tütün tarımıdır. Köylerimizin yanı sıra ilçe merkezinde de hayat tütün tarımına dayanmaktadır. Tütün, ekili toprakların %90´nını kaplar. İlçenin tek işçi çalıştıran kamu kuruluşu durumundaki Yaprak Tütün İşletmesi bünyesinde 250 kişiye iş imkanı sağlamaktadır.


Meyvecilik: Özellikle 1962 yılından sonra ilçe halkı çevre ilçelerden meyve fidanları temin ederek, meyveciliğin ilçeye girmesini sağlamışlardır.

Fıstık: Özellikle son yıllarda Tarım teşkilatı tarafından yapılan çalışmalar neticesinde orman içinde yer alan melengiç (bıtım) ağaçlarının aşılanması yolu ile elde edilen antepfıstığı büyük bir gelişme göstermiştir.

Ceviz: Eski adı cevizi bol anlamına gelen ´Kabilceviz´ olan ilçemiz ceviz yönünden oldukça zengin iken, mobilya sanayi için kıymetli bir hammadde olduğundan kaçak kesimlerle yok edilme noktasına getirilmiştir. Hemen hemen her yerleşim biriminde yetiştirilen ceviz ağacı özellikle ilçenin kuzeyindeki köy ve mezralarda azımsayamayacak miktardadır. Cevizyörede özellikle Sucak ´Şoran´ yapımında kullanılır.


Badem: Genellikle Yücebağ ve çevre köylerinde badem çağla olarak tüketildiği gibi kuru badem içi olarak da bir gelir kaynağıdır.

Üzüm: İlçenin hemen her köyünde yetişen iyi cins üzüm bağları mevcuttur. Çok şıralı ve iri taneleriyle yiyenlerin damağında tadını bırakır.

Sebzecilik: İlçeye girişi, ilçenin girişine kadar gider. Ancak bugüne kadar kayda değer bir gelişme sağlanamamıştır. Bunun en önemli nedeni sulanabilir ekim alanlarının yıllardır tütün bitkisine tahsis edilmesidir. Ticari amaçlı sebzecilik yapılmamakta, aile ekonomisi kapsamında mevsimlik ihtiyaç karşılanabilmektedir. Yetiştirilen türler domates, biber, patlıcan, kabak ve fasulyedir.

Arıcılık: Doğal imkanlarla yapılan arıcılık 1970´li yıllarda ´varroa´ salgınıyla yok oluş durumuna gelmekle beraber, ilçemizde son yıllarda bal üretiminde belirgin bir artış göstermektedir. Genellikle kara kovanlarla yapılan arıcılık sayesinde elde edilen Sason balı ünlüdür. Özellikle şeker katkısı olmayan bal yüksek fiyattan alıcı bulabilmektedir.

GAP İdaresi ve Batman Valiliği tarafından toplam iki yıldan beri ´Arıcılık Projesi´ uygulanmaktadır.